Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga osnovano je 1998.g. u svrhu unapređenja gudačke pedagogije putem razvijanja gudačke nastave, metodike i didaktike od početne nastave do umjetničke zrelosti, pribavljanja gudačke literature i literature o gudačkoj pedagogiji u svrhu obogaćivanja i širenja repertoara te informiranja, priređivanja koncerata, smotri i produkcija, organiziranja seminara, predavanja i natjecanja, te razmjene studenata i nastavnika.

U proteklih deset godina, osim ključnih projekata HDGP-a – Međunarodne ljetne škole UZMAH i Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz – organizirani su brojni koncerti učenika, seminari za učenike i profesore kao i redovita suradnja s Europskom udrugom gudačkih pedagoga ESTA (European String Teacher’s Association) čiji smo član.

Cilj nam je i dalje raditi na zacrtanim ciljevima kako bismo ne samo poboljšali uvjete i unaprijedili metode vlastitoga rada, nego i podigli opću razinu gudačke pedagogije u Hrvatskoj.

Projekti koji su u planu u bližoj budućnosti su organizacija 14. Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz u siječnju 2013., razmjena studenata i nastavnika s ostalim zemljama članicama ESTA-e, organizacija seminara i predavanja za nastavnike koje bi održali najugledniji inozemni gudački pedagozi, te suradnja učenika i nastavnika unutar Hrvatske putem koncerata i/ili smotri.

No, svakako jedan od najznačajnijih projekata bit će organizacija Godišnjeg kongresa ESTA-e 2012.g. koja nam je dodijeljena na godišnjem kongresu održanome 2008. u Beču. Iznimna je to prilika za prezentaciju hrvatske gudačke scene, kako one pedagoške, tako i reproduktivne, ali i prilika svima nama za susret s kolegama iz čitave Europe, razmjenu iskustava i uspostavljanje neprocjenjivih kontakata.
Učlanjenjem u Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga postanite dijelom ovih projekata i time unaprijedite ne samo svoj vlastiti rad nego i cjelokupnu gudačku pedagogiju u Hrvatskoj.

Zbog promjene zakonske regulative o vođenju evidencije članstva neprofitnih organizacija, molimo sve dosadašnje članove da svakako što prije ispune ovaj formular (kliknite na link), a isti vrijedi i za učlanjenje novih članova.
Za ispunjavanje će Vam trebati i OIB, pa ga pripremite.
Članarina u Hrvatskom društvu gudačkih pedagoga i dalje iznosi 120 kn godišnje, a možete je uplatiti na
Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga
Trg maršala Tita 12
10000 Zagreb
IBAN HR9523600001101500978